Lier

Wat maakt Lier zo uniek?

Ten eerste is dat Louis Zimmer: de uurwerkmaker die ons drie beroemde werken achterliet, namelijk de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Astronomische Wonderklok . De stad Lier gaf Louis Zimmer in 1970 het ereburgerschap. In de toren zijn sinds 1930 de Jubelklok en de Astronomische Studio ondergebracht. Het record van de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld staat nog steeds op naam van deze wonderklok: de omlooptijd is 25 800 jaar. Om 12 uur ’s middags begint ook de “carrousel” op de zijgevel van de Zimmertoren te draaien en verschijnen bekende personages uit de nationale en Lierse geschiedenis van 1830 tot 1930. Wees dus niet verrast wanneer u plots iets ziet bewegen aan de zijgevel van de Zimmertoren! 

Ten tweede het begijnhof dat in 1998 werd het opgenomen op de Unesco-lijst van Werelderfgoed. Onze gids bracht met ons ook een bezoek aan het lokaal van de Lierse kant vereniging wiens atelier in één van de huizen van het begijnhof is ondergebracht. Prachtig!

Ten derde de anekdote rond de Veemarkt. Het was Hertog Jan II die, in de 14de eeuw, de inwoners van Lier wilde bedanken voor hun diensten tijdens zijn strijd tegen de Mechelaren. De beloning was ofwel een veemarkt ofwel een universiteit. De Lierenaren kozen voor het stapelrecht op vee. Dit omdat er destijds per regio maar één hiervoor de toestemming kon krijgen.  Bijgevolg verhuisde de veemarkt van Wespelaar naar Lier en zei de hertog al zuchtend: "O, die schapenkoppen". Het was Leuven die met de eer ging lopen omdat er daar in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen werd opgericht.  En zo komen de inwoners uit Lier aan hun bijnaam “schapenkoppen”.

Ten vierde, schrijver en dichter, Felix Timmermans bekend van zijn roman 'Pallieter'. In november 2014 werd hij uitgeroepen tot ereburger van de stad Lier.

Meer lezen over Timmermans doet u op volgende websites:

http://www.felixtimmermans.be/index.php?/eng

http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=timm010

Lier
Lier
Lier
Lier
Lier
Lier
Lier
Lier
Lier

Sitemap - Vief Brabant vzw 2017 - info.brabant  vief.be - Site door Faromedia