Aandacht en respect voor oudere holebi's en transgenders

Op de internationale dag tegen Holebi- en Transfobie pleit Vief voor aandacht en respect voor oudere holebi's en transgenders in het verenigingsleven en in zorginstellingen. Het is belangrijk dat iedereen, ongeacht geaardheid, alle kansen krijgt om deel te nemen aan het sociaal-culturele leven. En dat op elke leeftijd.

Zijn oudere holebi's onzichtbaar?

Oudere holebi's zijn nog steeds een relatief onzichtbare groep binnen de ouderensector. In België zijn er bij benadering 200.000 oudere holebi's. Maar seksuele geaardheid staatd niet op iemands gezicht te lezen, ook niet bij ouderen. Daardoor zijn oudere holebi's niet altijd zichtbaar en worden ze vaak vergeten.

Onderzoek toont aan dat oudere holebi's vaker eenzaam zijn en soms zelfs terug in de kast moeten kruipen wanneer ze zorgbehoevend worden. Sommigen van hen gingen heterorelaties aan en kregen kinderen. Zij hebben hun ware gaardheid altijd verborgen gehouden. Anderen kwamen ervoor uit holebi te zijn of hebben een heel open leven geleid. Oudere holebi's zijn dus een heel diverse groep, die het niet altijd even makkelijk hebben gehad.

Oudere holebi's hebben als pioniers de grenzen geopend voor de daarop volgende generaties. Ze zijn degene die ervoor gezorgd hebben dat de jongere generatie zich niet meer kan inbeelden dat er een tijd was waarin je niet kon trouwen met een partner die je zelf mocht kiezen.

Aandacht voor holebi's en transgenders in het verenigingsleven

Veel activiteiten voor ouderen die lokaal georganiseerd worden zijn gericht op hetero's en creëren daarom een drempel. Ook durven sommige ouderen wel eens grapjes maken over de geaardheid van hun holebi-leeftijdsgenoten. Groepsreizen zijn ook niet altijd even toegankelijk voor transgenders of koppels van hetzelfde geslacht die een kamer wensen te delen.

Verenigingen en hun besturen kunnen hierop inspelen door het thema op een gewone en niet-geforceerde manier te behandelen. Zo kan men bij de voorbereiding van een groepsreis de deelnemers wijzen op het belang van een respectvolle omgang, zonder evenwel naar bepaalde personen te verwijzen.

Respect voor holebi's en transgenders in zorginstellingen

In rust- en verzorgingstehuizen is het voor ouderen niet evident om open te zijn over hun seksuele geaardheid. Oudere mensen in het algemeen hebben doorgaans minder voeling met het holebi-thema. Dat geld ook voor woonzorgcentra waar het beleid vaak nog niet is afgestemd op holebi-koppels. Oudere koppels worden om die reden soms uit elkaar gehaald of kunnen hun relatie niet openlijk beleven in het woonzorgcentrum.

Getuigenis van Marijs

“Rond de tijd dat ik met pensioen zou gaan en ik een nieuwe weg diende in te slaan, drong het tot me door dat ik me een groot deel van mijn leven verborgen heb moeten houden als lesbienne. Ik moest terugdenken aan mijn leerlingen die me uit mijn schelp hebben doen kruipen en dat sterkte me in mijn overtuiging dat ik ook als gepensioneerde verder moest blijven uitkomen voor mijn geaardheid.

Voor veel oudere lesbiennes en homo’s is dat nochtans niet evident. Zeker de generatie voor mij, heeft het ontzettend moeilijk om erover te praten. Wanneer ze naar een zorginstelling moeten verhuizen, blijven ze een belangrijk deel van hun persoonlijkheid verborgen houden voor het personeel en de medebewoners.

De gedachte dat een oudere op dat moment zonder zijn of haar verleden moet verder leven, is heel triestig. Bij vele oudere holebi’s leeft de angst dat ze zichzelf niet meer kunnen zijn, eens ze opgenomen worden in een voorziening. Dat heeft me aangezet om vormingen en infomomenten te geven in rusthuizen en dienstencentra om zodoende het onderwerp bespreekbaar te maken. Toch leeft er bij veel ouderen, of ze nu holebi of hetero zijn, een zekere schroom om aan een praatsessie deel te nemen. Ik wil evenwel niet beweren dat de groep van ouderen eenzijdig conservatief is op dat vlak. Gelukkig kom ik ook geregeld senioren tegen met een erg open geest. “Als het dat maar is...” hoor ik hen dan zeggen “het geluk en vriendschap dat twee mensen met elkaar delen, dat is het allerbelangrijkste”.

Lees de volledige getuigenis van Marijs.

Sitemap - Vief Brabant vzw 2017 - info.brabant  vief.be - Site door Faromedia