De VRT doet je kijken met je ogen dicht

De VRT wil iedereen laten genieten van fictie op televisie, ook mensen die niet rustig voor het scherm kunnen zitten. Sta je te strijken, loop je even naar de keuken, of heb je moeite om je te concentreren? Een extra commentaarstem helpt je om beter te kijken, zelfs met je ogen dicht.

Audiodescriptie is oorspronkelijk bedoeld voor blinde en slechtziende kijkers. Ook zij kijken geregeld televisie, maar missen uiteraard een deel van de informatie als niemand er iets over zegt. Daarom wordt een extra commentaarstem in de klankband gemixt, mooi tussen de dialogen in. De stem beschrijft handelingen, plaats, tijd, kleding en kapsels, lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen. Al die elementen vertellen mee het verhaal en zijn soms noodzakelijk om het verhaal goed te kunnen volgen.

Hoe kijken met audiodescriptie?

Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via de taalkeuze in hun menu. Dat is niet altijd gemakkelijk terug te vinden. Daarom kiest de VRT ervoor om sommige reeksen tegelijkertijd of op een ander tijdstip uit te zenden met audiodescriptie die je niet apart moet instellen. Dat vind je op het kanaal één+, dat is het kanaal van Ketnet.

De digitale kijkers kunnen die uitzending met audiodescriptie voor iedereen ook kiezen in het menu van NetGemist.

Sitemap - Vief Brabant vzw 2017 - info.brabant  vief.be - Site door Faromedia