Beste redacteurs en journalisten, wordt het niet tijd om het woord ‘oudje’ uit jullie berichtgeving te schrappen?


Beste redacteurs en journalisten, wordt het niet tijd om het woord ‘oudje’ uit jullie berichtgeving te schrappen?

 

Eind vorige jaar bracht een regionale televisiezender een nieuwsreportage over het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kortrijk.

Aanleiding voor de reportage was het gezellige eindejaarsfeestje dat er traditioneel gevierd wordt. De directrice, de bewoners, vrijwilligers en bezoekers werden in beeld gebracht en enkele van hen mochten voor het oog van de camera toelichting geven bij het sympathieke feestje dat aan de gang was. Kortom, de reportage bevatte alle elementen om het leven in en de bewoners van een woonzorgcentrum op een positieve en realistische manier in beeld te brengen. Op een detail na dan. Het nieuwsitem werd als volgt aangekondigd: ‘Oudjes vieren eindejaar’. U leest het goed: ‘oudjes’. Ging het hier om een jammerlijke onachtzaamheid van een onervaren stagiair die men op dit nieuwsitem had gezet? Of was men op de redactie van de regionale televisie ook al begonnen met een eindejaarsfeestje op het moment dat deze reportage nog gauw diende afgewerkt te worden? De commentaarstem benadrukte het nog eens letterlijk aan het eind van de reportage: ‘De oudjes en bezoekers genieten van deze speciale dag’.

 

De persoon die het in zijn hoofd zou halen om mijn ouders, die inmiddels ook op leeftijd zijn, ‘oudjes’ te noemen, die krijgt van mij onmiddellijk een figuurlijke klets om de oren. Oudere mensen in deze context als ‘oudjes’ bestempelen is niet alleen respectloos, kleinerend en denigrerend, het draagt ook bij tot een misplaatste beeldvorming van bewoners van een woonzorgcentrum en ouderen in het algemeen. Van een nieuwsprogramma verwacht je niet alleen dat het op objectieve wijze informeert over de actualiteit, maar ook dat het een correct en respectvol beeld geeft van de bevolkingsgroepen in onze samenleving.

 

Spijtig genoeg is bovengenoemde reportage geen alleenstaand geval. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet levert gauw volgende krantenkoppen op: 


Sommigen zullen misschien opwerpen dat we in wel erg gevoelige tijden leven wanneer het gaat over het benoemen van bepaalde bevolkingsgroepen of personen. Een stiefmoeder heet nu een plusmama, een steuntrekker noemt men vandaag een leefloner en zwarte piet is tegenwoordig een roetpiet. Velen zullen dit als politiek correct taalgebruik bestempelen. Daar gaat het in de eerste plaats niet om. Er is op zich niets mis met het woord ‘oudje’. Will Tura heeft zelfs een mooi en liefdevol liedje gemaakt met als titel ‘Twee oudjes’. Maar de context waarin het gebruikt wordt en de mate van respect dat aan de dag wordt gelegd, is allesbepalend. En dat geldt uiteraard niet alleen voor het woord ‘oudje’. Helaas hanteren niet alle nieuwsredacties dezelfde liefdevolle benadering zoals Will Tura dat kan in zijn liedjes. 

 

Daarom, beste redacteurs, redactrices en journalisten, schrap nu maar gewoon het woord ‘oudje’ uit jullie berichtgeving. Het oogt niet bepaald cool in een nieuwskop, het gebruik ervan weerspiegelt een onverhulde en denigrerende kijk op de oudere bevolking en bovenal, je doet er je lezers echt geen plezier mee.

 

 

Frederik Fluyt

Directeur van ouderenvereniging Vief vzw

Sitemap - Vief Brabant vzw 2017 - info.brabant  vief.be - Site door Faromedia